To Spiti Mas

Er is veel informatie te vinden op Internet over het aankopen van een huis in Griekenland.

Hoewel waardevol voor de beeldvorming werkt het in de praktijk net iets anders hebben we ondervonden. Hopelijk helpen we Nederlanders die een huis in Griekenland willen kopen met dit verslag en tips over zaken waarvan wij geen weet hadden en we beter op voorhand hadden kunnen regelen.

Onze belangrijkste conclusie van dit moment:
Als je redelijk Engels beheerst en gewend bent zaken online te regelen is het allemaal prima te doen. Vooral omdat er nu zaken via Internet geregeld kunnen worden waar je voorheen waarschijnlijk ergens uren voor in de rij moest staan. Sommige dingen vinden we ronduit beter geregeld dan in Nederland. Bijvoorbeeld de samenwerking van de overheid en de bank waardoor het betalen van allerlei belastingen en meer dingen een simpele druk op de knop is.

We hadden ons niet gerealiseerd dat het hele proces zo ontzettend af zou wijken van een vergelijkbaar proces in Nederland. In Nederland zie je de verkopende partij misschien maar twee keer maar omdat je hier in Griekenland veel meer zelf moet regelen en ook veel meer samenwerkt met de verkopende partij ben je tijdens het tekenen van het contract op zijn minst al kennissen van elkaar. Wij hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk zelf te doen omdat we het ontzettend leuk en leerzaam vinden maar ook om de Nafplion en de mensen versneld beter te leren kennen. Je kunt er vast ook voor kiezen een volmacht aan de advocaat te geven zodat hij alles regelt maar voor ons voelt het als een start van een mooi avontuur.

Wij hebben de pech dat de verkoopster hoge eisen stelde aan haar nieuwe woonruimte en maar niet kon slagen. Omdat we lekker aan het ronddobberen waren in ons bootje waren we niet erg assertief maar uiteindelijk moesten we een ultimatum stellen en dat hielp gelukkig. Afgelopen vrijdag was de definitieve overdracht.

Omdat het er nu nog zo vers in zit hieronder een beknopt verslag van de aankoop.

Schuw geworden van de enge verhalen op Internet meenden we er goed aan te doen om een Nederlands-Griekse makelaar in te huren om ons te begeleiden met het aankoop proces. Hoewel de makelaar in Griekenland nog zowel de verkopende-  als de aankopende partij vertegenwoordigt kan je dat volgens de Nederlandse makelaar meestal ondervangen door je eigen makelaar het eerste contact te laten leggen.

Deze strategie werkte totaal niet voor ons. Er verstreek te veel tijd tussen het aanmelden van een door ons gevonden huis en het daadwerkelijke contact tussen beide makelaars. Er gebeurde soms maanden niets. Daarop besloten we om rechtstreeks makelaars te benaderen en te accepteren dat beide partijen door hem of haar vertegenwoordigd worden. Als we een mooi huis zagen op een website stuurden we een verzoek om meer informatie.

Als je een Griekse makelaar benadert door informatie van een huis op te vragen merk je eigenlijk al snel wat voor vlees je in de kuip hebt. Wij maakten van meet af aan duidelijk dat we een half jaar nodig zouden hebben om ons huis in Nederland te verkopen en dat er dus geen snelle verkoop in het verschiet zou zitten.  De makelaars reageerden zonder uitzondering enthousiast, maar de meesten vielen al snel door de mand door de beloofde foto’s of informatie niet toe te sturen. Of domweg niet meer te reageren. Uiteindelijk bleef er eentje over die wel adequaat reageerde en alles wat hij beloofde nakwam. Voor ons was dat Dimitris Zacharias van Skouras Real Estate uit Nafplion.

Het rode pand is van Skouras Real Estate in Nafplion. Op de achtergrond Palamidi, bijna 1.000 treden..

Toen we ons huis verkocht hadden en naar Griekenland afreisden was er al zoveel e-mail contact geweest met Dimitris dat het al vertrouwd aanvoelde. De courtage (2%) is duidelijk op de website vermeld en de door Dimitris voorgestelde aanpak sprak ons zeer aan.

We werden niet teleurgesteld. Integendeel! Dimitris nam ons in enkele dagen op sleeptouw langs alle huizen die wij uitgezocht hadden en voelde ons prima aan door op voorhand al wat huizen te schrappen en weer andere toe te voegen naar aanleiding van ons gevoel bij een bezichtiging.

Ook toen we op slag verliefd raakten op ons huis hield hij zijn hoofd koel en heeft een goede deal voor ons gemaakt. Eerlijk is eerlijk, we waren flink achterdochtig want hoe kan je een goede deal maken als je twee heren dient?

Op pad gestuurd met ons bod en een smalle bandbreedte kwam hij terug met een ondertekende verklaring van de eigenaresse waarin ze verklaarde haar huis voor de prijs waarop wij een beetje gehoopt hadden aan ons te willen verkopen. We waren en zijn nog steeds in de wolken!

Ons huis in Agia Kiriaki – Nafplion – op Google maps

Het eerste wat je op Internet leert als je een huis in Griekenland wil kopen is dat je het beste een advocaat in de arm kan nemen om je te laten begeleiden. ‘Advies: bezuinig niet op advies’. De tip die wij er aan zouden willen toevoegen is: Laat je ook adviseren door je makelaar voor wat betreft de keuze van de advocaat. Gedurende het hele proces is de nauwe samenwerking tussen Dimitris en Kostas van grote waarde gebleken. Dimitris fungeerde als vliegende keep en regelt nog enorm veel zaken voor ons en kaart dingen rechtstreeks met Kostas af. Hij regelt trouwens ook allerlei zaken die helemaal niets met het huis te maken hebben als je daar prijs op stelt.

In ons kennismakingsgesprek met Advocaat Kostas werd onder andere de courtage besproken: 1% en met wat kosten mee kwam het op 1,2% uit. We kregen een goede indruk van hem en besloten met hem in zee te gaan. Dat ging gewoon mondeling en met een handdruk.

Panos, Androniki en Kostas een dag mee zeilen. Panos heeft vrijwel non-stop achter het stuurwiel gestaan en had de dag van zijn leven. Een gezellige dag waar we met heel veel plezier aan terug denken.

We lazen verhalen dat de economische waarde (Tax Value) van het huis af zou wijken van de prijs die je er voor betaalt waardoor courtages over een ander bedrag geheven zouden worden maar dat is allemaal achterhaald. Je betaalt courtages gewoon over de prijs die je je voor het huis betaalt. Kostas was daar duidelijk in.

De eerste afspraak met onze advocaat stond vooral in het teken van het uitvragen van alle benodigde documenten voor het aanvragen van een belastingnummer en het openen van een Griekse bankrekening. Achteraf hadden we dat beter al in Nederland voor elkaar kunnen maken. Vooral ook omdat sommige documenten per post gaan.  Daarom hier de opsomming die voor onze situatie geldt: Nederlands, getrouwd, werkzaam als zelfstandig ICT-ers en belastingplichtig in Nederland:

Proof of Tax Residence  (Woonplaatsverklaring / Certificate of residence)
Dit document hebben we voor elk van ons opgevraagd door een verzoek per e-mail te versturen naar woonplaatsverklaring@belastingdienst.nl

In het verzoek hebben we de volgende gegevens vermeld:
De reden van het verzoek: Aankoop vakantiewoning in Griekenland, Naam, BSN, Email, Telefoonnummer, Land: Griekenland en het jaar waarvoor de verklaring wordt opgevraagd. Binnen enkele dagen kwamen deze verklaringen per post aan in Nederland en zijn door een vriend gescand en gemaild.

Proof of Marriage (Afschrift huwelijksakte / afschrift Burgerlijke stand)
De Internationale versie van dit document hebben we tegen een geringe vergoeding opgevraagd bij het digitale loket van de gemeente waar we indertijd getrouwd zijn. Het document kwam na enkele dagen per e-mail aan.

Proof of Income (bewijs van inkomen)
Wij zijn beiden zelfstandig en hebben de definitieve aanslag over 2015 overlegd. Omdat de bank het document in het Grieks wilde hebben we de aanslagen zelf vertaald naar het Engels waarna onze advocaat het naar het Grieks vertaalde waarmee het een officiële vertaling werd. Met stempel en al.

Proof of Profession (bewijs van beroep)
Om hieraan te kunnen voldoen hebben we beiden ons KVK uittreksel aangevraagd en wederom vertaald in het Engels waarna Kostas er een officieel Grieks document van heeft gemaakt.
Ik neem aan dat als je in loondienst bent of gepensioneerd dat een vertaalde loonstrook of pensioen uitbetaling voldoet.

Proof of EU Bank account (bewijs dat je een EU bank account hebt – vereiste Alpha bank)
Dit bleken we zowel voor het Griekse Belastingnummer, het openen van de bankrekening en het aanvragen van de Registration Certificate nodig te hebben.

Pas later hebben we geleerd dat het volstaat het om een bankafschrift te overleggen waarop minimaal 4.000 euro (voor de Registration Certificate) als saldo op vermeld staat.

Voor ons lastig omdat we geen papieren afschriften ontvangen. Eerst hadden we onze bank gebeld met de vraag om men ons een e-mail wilde sturen met onze account gegevens maar dat kon zomaar niet en Engels was helemaal uit den boze. We kwamen voor wat betreft de moeizame NL dienstverlening weer terug op aarde.

Gelukkig bleek de oplossing simpel en hebben we de ABN Amro Internet bankieren op Engels gezet en een screendump van onze ‘Personal Details’ gemaakt. Datzelfde hadden we achteraf moeten doen met een (alweer Engelstalige) pagina waarop een saldo van minimaal 4.000 euro vermeld was maar dat waren we in de vaart der volkeren vergeten.

Proof Base Registration (bewijs van basis registratie)
Het is ons eerlijk gezegd niet helemaal duidelijk waar dat voor nodig was maar het was erg simpel om te produceren: Inloggen bij Mijn Overheid – Basis registratie personen  en screendumps maken van elk tabblad. Er werd niet gevraagd om een vertaling dus erg belangrijk zal het niet zijn. Wel gedoe om dat ter plekke te doen met de mobiel of de iPad en achteraf hadden we ook dit beter van tevoren kunnen regelen.

We hebben deze documenten later een keer nodig gehad om de voornamen van onze ouders aan te tonen tijdens het aanvragen van de Registration Certificate. Voor ons was dat bijvangst maar zorg dus dat die pagina (Familie) ook uitgedraaid wordt.

Met deze gegevens kon Kostas zijn onderzoek naar de legaliteit opstarten, het voorlopig koopcontract opstellen en een Grieks belastingnummer voor ons aanvragen.

Greek Tax Number (Grieks Belastingnummer)
Dit werd vrij snel geregeld. We kregen beiden een formulier met het 9-cijferige belastingnummer en de NAWT van de ons toegewezen belasting accountant met een route naar haar kantoor. Pas na enige tijd kwamen we er achter dat we dit nummer vaak nodig hebben dus is het handig om in je mobiel te noteren. Dat geldt voor zelfstandig ondernemers trouwens ook voor het BTW- en KVK nummer. Ook die staan nu voor het grijpen in onze mobiel.

Preliminary Contract (Voorlopig Koopcontract)
Onze advocaat stelde dit voor ons op en nam ons mee naar de notaris. Er was een vertaler geregeld,  eveneens advocaat, en deze bleek niet het document 1:1 te vertalen maar nam het ter plekke met ons door. Heel verhelderend maar er waren een aantal zaken die ons in eerste instantie de wenkbrauwen wat deed krullen. Zo was de oppervlakte van het huis bijna gehalveerd! We leerden dat veel Griekse huizen op papier (veel) kleiner zijn dan in werkelijkheid.

Tijdens het bouwproces worden (werden?) veel zaken al voor de bouw per bebouwde m2 afgerekend en was het dus aantrekkelijk om dit zo laag mogelijk te houden. Het extra gebouwd deel is niet legaal. Het is ons niet eens gevraagd maar wij als kopers accepteren vanzelfsprekend alleen een volledig legaal huis. De verkopende partij verplicht zich om de legalisatie uit te laten voeren en draait voor alle kosten op. Dat zijn:

  1. Een naheffing voor de extra bebouwde m2
  2. Een boete voor het illegaal bouwen + de behandelkosten
  3. De kosten van het legaliseren zelf, dus het opnieuw opmeten en op tekening zetten.

Om een indruk te geven van de bedragen: Het legaliseren van 130m2 heeft in totaal ongeveer 7. 500 euro gekost. Daar kwam later nog een boete overheen van bijna 1.000 euro over de jaren dat er te weinig belasting is betaald. Uiteraard dient de verkopende partij dit te betalen maar het is iets wat meegenomen moet of kan worden in de onderhandelingen.

We waren overeengekomen dat we die kosten zouden voorschieten maar hadden daarvoor eerst een Grieks bankrekening nodig. We rekenden ter plekke de fee van de notaris en de vertaler af en stonden na een uur weer buiten. Later bleek dat we toch een foutje gemaakt hadden. We hadden aan de notaris (aan zijn dochter dan want de notaris had geen idee hoe hij e-mail bericht zou moeten versturen..) om een digitale kopie van het contract gevraagd en ook gekregen maar hadden niet gevraagd om het ondertekende exemplaar. Dat hadden we wel moeten doen. Voor het aanvragen van het Certificate of Registration is een ondertekende overeenkomst nodig.

Griekse bankrekening
Verwend met Internetbankieren hadden we al wat gezocht naar een geschikte bank en kwamen bij de Alpha Bank uit. De heldere Engelstalige website, de deelname aan het garantiestelsel (100.000 ieder) en de Engelstalige Webbanking website en App gaven voor ons de doorslag. Het kwam ons goed uit dat Kostas ook voorkeur bleek te hebben voor deze bank.

Met de advocaat onder de arm togen we naar de bank en het was binnen 20 minuten in kannen en kruiken. We maakten ter plekke de vereiste 10.000 euro over naar onze nieuwe rekening. Het bedrag moet binnen 7 dagen overgemaakt worden. Het was overigens na een paar uur al bijgeschreven.

Toen een van ons opperde dat het reuze meeviel met de bureaucratie, antwoordde de bank medewerkster dat dat door de vertrouwenspositie van onze advocaat kwam. Zonder hem was het een heel ander avontuur geweest. Waarvan akte.

Om het account te kunnen activeren bleek een code nodig die we ter plekke aanmaakten. Dat ging best wel bijzonder:
De bankmedewerkster genereerde een formulier van iets van 15 cijfers in vakjes (veel in elk geval) en wij kregen in hetzelfde proces een SMS op onze mobiel waarin de posities van de code werden weergegeven. We zijn beiden als software ontwikkelaar wel wat gewend maar waren toch een moment wazig aan het kijken. Onze code begon met 3 en dus werd het getal van het derde vakje genoteerd. Enzovoorts. Met de code die op deze manier ontstond waren we in staat het account te activeren. Na wat zoeken blijkt dit een verouderde werkwijze te zijn die vroeger door de Giro gebruikt werd. Wij hadden er nog nooit van gehoord.

De App werkt prima maar voor een aantal handelingen heb je een Additional Password nodig. De meest werkbare optie bleek het installeren van App Alpha Safe Acces. Deze App genereert het additionele wachtwoord maar dient wel eenmalig geactiveerd te worden op de mobiel of de iPad.

Tip: installeer de Alpha Safe Acces App op de mobiel alvorens de rekening te openen en regel de activatie ter plekke met dezelfde code. Wij wisten dit niet en hebben later het hele proces nog eens telefonisch moeten herhalen. Hou er ook rekening mee dat de App slechts op één apparaat geactiveerd kan worden.

Capital Control
Op dit moment, december 2016, reguleert de overheid de geldstromen. De Griekse bevolking mag maximaal 420 euro per week cash opnemen en dat verklaart de lange rijen voor de geld automaten. Ook is het overmaken naar buitenlandse bankrekeningen aan banden gelegd. De regel is inmiddels wat versoepeld en geldt op dit moment alleen nog voor geld wat ten tijde van de maatregel al in Griekenland aanwezig was.

Het bedrag wat we van onze NL bankrekening overmaakten viel dus niet onder de maatregel en had bij wijze van spreken de volgende dag in zijn geheel teruggeboekt kunnen worden. Een veilig idee vonden we. Ook mochten we 10.000 euro per dag cash opnemen als we dat zouden willen. Om deze reden verzocht Pepy ons een deel van de koopsom vanaf onze NL rekening aan haar over te maken. Dat is dan voor haar nieuw geld waar ze mee kan doen wat ze wil. Bedragen die we van onze Alpha bank rekening over maakten vallen wel weer onder de maatregel.

Het maakte ons niet zo veel uit. We kregen van Kostas een overzichtje van bedragen die we vanaf onze NL en GR rekening moesten overmaken en hebben dat braaf gedaan. Zolang het totaalbedrag maar bleef kloppen natuurlijk.

Legalisatie
Toen we eenmaal de bankrekening hadden geactiveerd was dat snel gepiept. We kregen in totaal 4 rekeningen van Kostas en hebben deze door de bank medewerkster laten voldoen. Achteraf hadden we dat simpel zelf kunnen doen met de App via Transactions. Er zijn een aantal standaard formulieren opgenomen waaronder voor het betalen van de boete en de kosten van de legalisatie. Het is even zoeken naar het juiste formulier, maar daarna is het een kwestie van het invullen van het Payment number wat op de rekening staat. Men gebruikt dit Payment number voor veel overheids- en gemeente zaken en dat werkt briljant!

Kosten koper
Op Internet circuleren lijstjes waarin de Legal als kosten zijn opgenomen. In eerste instantie hadden we ze ook meegecalculeerd. Kostas vertelde ons echter dat deze posten inmiddels niet meer bestaan maar soms nog wel opgevoerd worden. Wat ons betreft is dat oplichting.

Alles bij elkaar hebben we 8,2% aan bijkomende kosten betaald. Dicht bij de 8% die Dimitris op voorhand voorspeld had. Onze notaris kosten vielen uiteindelijk wat hoger uit omdat we een extra tussen-contract hadden laten opstellen teneinde de verkoopster wat meer lucht te geven.

Item Percentage Grondslag BTW
Transfer Tax 3,09% Aankoopprijs 0%
Registration Fee 0,475% Aankoopprijs 24%
Notary Fee 1 1% Eerste 120.000 euro 24%
Notary Fee 2 0,7% Aankoopprijs – 120.000 euro 24%
Honorarium vertaler 400 euro N.A. (per contract 200 euro) 24%
Honorarium advocaat 1,2% Aankoopprijs 24%
Courtage makelaar 2% Aankoopprijs 24 %

De overdracht
Dat ging op typisch Griekse wijze maar toch ook weer heel soepel allemaal. Hier een impressie van deze dag. Daags erna waren er nog enkele zaken te regelen en daarvoor togen we met de assistente van Kostas naar het kantoor van de ons toegewezen belasting accountant Sofia Chloudala. Er bleken nog 3 zaken geregeld te moeten worden:

  1. het eigendomsbewijs
    Om dit te kunnen samenstellen had Sofia een kopie van ons beider paspoort, het koopcontract en een energierekening van het huis nodig. Voor dat laatste wandelden we naar de winkel van Pepy die dit document verbazend snel kon ophoesten. Een dag nadat we het bij Sofia hadden afgeleverd waren de eigendomsbewijzen klaar. Met dit eigendomsbewijs en de energie rekening kan ook het electriciteitscontract worden overgeschreven.
    tip: vraag direct naar een recente energie rekening of vraag de verkopende partij het mee te nemen naar notaris. Dat scheelt heen en weer gecross. Als bijvangst heb je een fatsoenlijk adres en wat inzicht in de energiekosten. De energie prijzen zijn op dit moment een fractie lager dan die in Nederland.
  2. E1 formulier (Tax declaration)
    Dit is de opgave van het inkomen dat je in Griekenland verdient. In ons geval nihil
  3. E9 formulier (Property declaration)
    Met dit formulier wordt het huis aan het belastingnummer gekoppeld en daar rolt onder andere een jaarlijkse onroerend goed belasting uit. De wet verandert steeds maar op dit moment gaat het om de m2 woonoppervlakte en de grond. Naar Nederlandse begrippen gaat het niet om schokkende bedragen. Indicatie: ons huis (270m2 woonoppervlak, 4.000m2 grond) zal volgens Sofia rond de 1.000 euro per jaar aan belasting kosten.
    Los van de berekening van de belasting wordt ook gecontroleerd of het geld waarmee het huis is gekocht op legale wijze is verkregen. De verkoopster heeft bij haar bank een verklaring opgevraagd als bewijs dat we het geld daadwerkelijk hebben overgemaakt. De overheid kan besluiten om onderzoek te doen naar de herkomst van het geld indien het bedrag bijvoorbeeld niet in overeenstemming is met het eerder opgegeven inkomen. Ook is van belang aannemelijk te maken dat het geld wat Griekenland  op deze wijze in komt geen inkomen betreft waarover dus IB over afgedragen zou moeten worden.
    Het is wat lastige materie die we als leken niet beter kunnen omschrijven. Zolang je de legale herkomst van de som geld desgevraagd kan aantonen is er geen vuiltje aan de lucht. Sofia vertelde dat ze nog niet had meegemaakt dat er een aanvullend onderzoek werd ingesteld. Ze heeft na ondertekening van het koopcontract een maand de tijd dit document voor elkaar te maken.

De kosten van dit alles bedroegen 200 euro. Vanwege de extra documenten wat meer dan de jaarlijkse kosten van omgeveer 85 euro. Het is in principe niet noodzakelijk om jaarlijks een update te laten maken maar Sofia raadde het ons aan om problemen te voorkomen mochten we het huis ooit willen verkopen. Je dient dan minimaal voor 5 jaar aan te tonen geen inkomen uit de woning behaald te hebben. Dit moeten we ons nog een keer laten uitleggen want het was ons niet helemaal duidelijk. In elk geval zijn het geen bedragen waar je van schrikt.

Registration Certificate / Residence Permit / Veveosi Engrafis
Een huis mag men zo aanschaffen maar om een Griekse auto op onze naam te krijgen moesten we beiden een z.g. Registration Permit aanvragen. Dat bleek verrassend simpel.

We reden naar de Immigratiedienst die in Nafplion in het Politiebureau gehuisvest is. De aanvraag was binnen een kwartier geregeld hoewel we onze zaakjes niet helemaal voor elkaar hadden.  We hadden de volgende documenten nodig voor onze Permit.

  1. Kopie paspoort
  2. Uitdraaien Griekse belastingnummers
  3. 2 recente pasfoto’s:
    er werden geen bijzonder eisen aan gesteld (kleur en recht van voren)
  4. Bewijs van voldoende inkomen:
    een recent NL bankafschrift maar daarop een saldo van minimaal 4.000. Ik liet de banksaldo pagina op de iPad zien maar men ging uiteindelijk akkoord met de kopie van de IB aangifte
  5. Bewijs van (Europese) ziektekosten verzekering
    We hadden alleen de Ohra kaartjes en zijn er een beetje doorheen gezwijnd. We hadden natuurlijk een Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC) aan moeten vragen.
    Tip: vraag al in NL voor elke gezinslid een gratis EHIC kaart aan. Dit regel je eenvoudig via website https://www.ehic.nl/aanvraag.aspx. De kaart(en) worden binnen 4 dagen per post bezorgd bij het adres wat bij de verzekeringsmaatschappij bekend is. Zie Q&A op de website. 
  6. Bewijs van aankoop huis in Griekenland
    We overlegden de kopie die de notaris ons gestuurd had maar dat bleek dus een niet ondertekend exemplaar te zijn. Wij hadden het geluk dat men Kostas goed kende en het bij hem zou verifiëren anders was de missie niet gelukt.

Men noteert het (uitsluitend Griekse!) telefoonnummer in het geval er iets ontbreekt of men vragen heeft. Het bleek sowieso wel handig om een Grieks nummer te hebben omdat sommige providers buitenlandse nummers blokkeren. We hadden eerder al een Vodafone prepaid kaartje gekocht. We werden vervolgens vriendelijk verzocht na een week terug te komen om onze permit op te halen.

De Griekse auto
Dat verliep extra soepel omdat we de auto kochten van een garage die gewend was met buitenlanders zaken te doen. We kregen de nota en een machtigingsformulier mee dat we lieten afstempelen bij het Citizen Service Centre (KEP)

Toen we de koopsom overgemaakt hadden werd alles voor ons geregeld. We hadden afgesproken dat de verzekering nog voor een half jaar betaald zou worden en we kregen de polis keurig op onze naam. Dat ging allemaal wel erg snel want we wisten eigenlijk niet eens hoe we verzekerd waren en bij wie. Uiteindelijk werd alles helder en hebben we de gegevens bij de verzekeraar opgevraagd, inclusief de groene kaart die we nodig hebben als we binnenkort naar Nederland rijden om wat van onze spullen en natuurlijk de pony’s op te halen.

Wegenbelasting betalen / Circulation Tax
Dit bleek een eenvoudige handeling. Er blijken heel veel zaken op een gelijke manier te werken. Zodra je een Payment Number hebt is het erg simpel:

  1. Ga naar de betreffende pagina van de website van de overheid. De Engelse versie werkte niet maar ook in het Grieks bleek het goed te volgen. Klik op de knop rechts onder om het formulier te laden. Vul het belastingnummer, het kenteken(*) van de auto, en het jaar in waarvoor je de belasting wil betalen. Daar rolt een documentje uit met het bedrag en het Payment number.
    * Het duurde even voordat we door hadden dat je het kenteken van de auto met een spatie tussen de cijfers en de letters  dient in te voeren.  Als je dat niet doet krijg je de melding dat het kenteken niet bestaat. Op de auto zelf staat natuurlijk een vebindingstreepje en in vervolgschermen is de spatie zelfs weg.  Een knullig bugje dat wellicht al verholpen is.
  2. Zoek op Alpha-bank Web banking in menu Transactions het formulier (zoek op ‘circulation tax’), en vul het Payment number in. Alle gegevens zoals kenteken en bedrag worden automatisch ingevuld. Als dat klopt druk dan op de Submit button en dan wordt de betaling uitgevoerd.
  3. Vraag ter controle na een dag of wat nogmaals met stap 1 de gegevens op. Als alles goed is gegaan verschijnt nu de melding dat de belasting voor het betreffende jaar voldaan is.