Zomer 2015 – Voorpret

Sijbekarspel, 3 mei 2015

De keuze voor Griekenland kwam redelijk spontaan. Wij hadden Pakis, een gepensioneerde architect uit Chios, ontmoet terwijl hij en zijn vrouw met hun Elan 40 ‘Hurricane‘ naast ons gemeerd lagen in de haven van Ikaria.  De Blauwe Elan stak erg vaal af tegen de juist daarvoor gepolytrolde Luna. We hebben hem een blikje gegeven om het uit te proberen. Hij mailde mooie foto’s van ‘zijn’ werf op Chios en gaf aan dat hij ons kon helpen met de zo nodige communicatie als we Luna daar zouden willen laten overwinteren.

Otto kwam tijdens zijn zwerftocht in de buurt van Chios terecht en heeft contact met hem opgenomen. Pakis heeft hem de werf laten zien en na wat ge-app heeft Otto, enthousiast als altijd, ter plekke een plaatsje gereserveerd voor Luna. Wij hebben haar in november naar de werf gevaren en verder winterklaar gemaakt. Pakis blijkt een zeer hulpvaardig man voor wie geen moeite te veel is om ons te helpen.

Links Antonis, de werf aas en rechts Pakis. Foto Vlotto

Links Antonis, de werfbaas en rechts Pakis. Foto Flotto

De werf is fantastisch als je niet om luxe en een gestroomlijnde organisatie geeft. Antonis zijn dochter, een jaar of 40, komt je letterlijk halen om 10 uur om gezamenlijk met andere klussende bootjes mensen koffie te drinken in de werkplaats. Geweldig! Er zijn 2 toiletten maar die zijn dan ook brand- en brandschoon. Het gebeurt niet zo vaak dat ik mijn schoenen uittrek om een toilet binnen te gaan.

Luna stond binnen 5 minuten op de kant in november. Dat is wat anders dan een dag op je beurt wachten! We hebben er een filmpje van gemaakt. Matige kwaliteit, het gaat om het idee.
Luna uit het water najaar 2014

Tijdens het winteroverleg bij Otto gaf Erik aan dat hij zijn Luna aandeel wilde verkopen. Het gebrek aan tijd om te zeilen maakte dat het hem steeds meer moeite ging kosten zich te motiveren. In februari was de kogel door de kerk en hebben we zijn aandeel overgenomen waardoor we samen met Otto en Marion Luna 50/50 delen.

Kort daarna kocht Erik een 28 voets zeiljacht in Nederland. Hij vroeg mij om de technische installatie en de motor van de boot te inspecteren. De boot bleek perfect in orde.  We hebben met de verkopend eigenaar de boot opgetuigd en hadden een gezellige dag met een mooie proefvaart als toetje. Erik kan nu beter zijn momenten pikken en gaat vast veel plezier beleven aan zijn Delphia 28.

Een willekeurige Delphia 28

Een willekeurige Delphia 28 van Internet geplukt

In het voorjaar kwam de communicatiestroom op gang en regelde Pakis alles voor ons. De kiel werd gezandstraald, de schade aan de boeg verholpen en het onderwaterschip in de primer en vervolgens in de SeaJet antifouling gezet.

De kiel weer als nieuw en in de primer

De kiel weer als nieuw en in de primer

Strak?

Strak?

Commentaar van Pietje-van-de-tiende: Rete strak!

Commentaar van Pietje-van-de-tiende: Rete strak!

Pakis was lekker bezig en mailde wat foto’s van zijn Hurricane.

De romp glimt je jaloersmakend tegemoet. Zonder Polytrol is de romp valer dan die van Luna. Pakis is blij!

De romp glimt je jaloersmakend tegemoet. Zonder Polytrol is de romp valer dan die van Luna. Pakis is blij!

IMGP0655

Is het geen plaatje? De Hurricane komt volgend jaar te koop. pakis gaat een nieuwe boot kopen.

Is het geen plaatje? De Hurricane komt volgend jaar te koop. Pakis gaat een nieuwe boot kopen.

Luna is er helemaal klaar voor. Pakis heeft zelfs aangeboden Luna te water te laten voor ons maar omdat we de romp nog in de Polytrol willen zetten en nerveus rond willen rennen om te zien of er geen lek is doen we dat liever zelf.

Afgelopen najaar gaven Piet en Klara, mede-eigenaars van Lara en inmiddels vrienden van ons, aan dat ze hun Lara aandeel wilden verkopen. Het was voor ons niet al te veel moeite de bestaande website uit te breiden met een pagina ‘aandeel te koop‘ en deze te adverteren.

Het aandeel werd verbluffend snel verkocht aan een ervaren zeiler en dat liet met name Piet een beetje beteuterd achter. Geen problemen en technische uitdagingen meer om op te kauwen of over te bekvechten. Daar wisten wij wel raad mee en delen onze Luna probleempjes graag met zo’n ervaren techneut.

Piet en Klara. foto Mel

Piet en Klara. Foto van Mel op het feestje van Francisca in kasteel Radboud

Piet en ik gaan 18 mei naar Chios om Luna zomerklaar te maken. Een week later voegen Klara en Francisca zich bij ons waarna we naar Evia zullen varen om het huis van de famillie Bombeeck te bezichtigen. Vervolgens gaan we de Sporaden ontdekken.

Het huis in Kimi op Evia

Het huis van de famillie Bombeeck in Kimi op Evia. De palm is inmiddels opgegeten door de palm kevert. <snif> Bekijk de locatie in Google maps

We moeten nog maar zien of we alle spullen mee kunnen nemen. Transavia staat maximaal 50kg per persoon toe en de Gennaker, de Genua en de nieuwe bijboot wegen bij elkaar 72,5 kg.

Drie zware kleutertjes

Drie kleine doch zware kleutertjes

Pakis stuurde een link naar TripInView. Het is een project van GeoTag Aeroview. Men heeft met een helikopter video opnamen gemaakt van de kustlijnen en de briljante interface stelt je in staat mee te vliegen. In het linker venster kun je de marker neerzetten op een vertrekpunt waarna je vandaf dat punt langs de kust vliegt. Soms zie je de rotorbladen even in beeld.

Vlieg mee met een helikopter langs de Griekse kustlijnen